Buradaki yazımda raspberry pi için 128 GB kapasiteli bir sccardın formatlanışını aktarmıştım. Bu yazımda bir raspbery pi zero ile bu kart kullanılarak bir nas (network attached storage) sunucusunun nasıl oluşturulabileceğini aktarmak istiyorum. Akıllı ev projem bünyesinde evin muhtelif yerlerinde bulunan IP kameralardan gelen resimlerin depolandığı bir nas sunucusuna ihtiyaç duyduğum için böyle bir çalışma başlattım.
Akıllı ev projem bünyesinde bir yerel ağ oluşturdum. WLAN kullanmıyorum. Bu yüzden kullandığım pi sunucularında da yerel ağ üzerinden erişilebilir olmaları gerekiyor. Pi zeronun ne yazık ki bir LAN girişi bulunmuyor. Delock usb-lan adaptörü ile pi zero bünyesinde bir LAN girişi oluşturmak mümkün. Bu adaptör plug&play olarak çalışıyor.
Pi zero için gerekli işletim sistemi kurulumunu Noobs ile yaptım. Noobs 1 GB büyüklüğünde bir paket. İndirildikten sonra sdcard üzerine kopyalanması yeterli. Pi zero bu sdcard çalıştırıldıktan sonra kurulmak istenen işletim sistemi seçilerek, kurulum yapılabiliyor. Ben raspbian jessie işletim sisteminin kurulumunu gerçekleştirdim.
Pi zero bir nas sunucusu olacağından, statik bir ip adresine sahip olması gerekiyor. Ip adresini şu şekilde tanımladım:
root@nas:~# pico /etc/network/interfaces auto lo iface lo inet loopback auto eth0 iface eth1 inet static address 192.168.1.10 netmask 255.255.255.0 network 192.168.1.0 broadcast 192.168.1.255 gateway 192.168.1.1
Burada gateway 192.168.1.1 adresine sahip ağdaki raspberry pi bazlı vpn router. Bunu hem yerel ağa bağlı bilgisayarların internet erişimi hem de internet üzerinden vpn aracılığı ile yerel ağa bağlanmak için kullanıyorum.
Nas sunucusuna erişimi sağlamak için samba uygulamasının kurulumunu şu şekilde gerçekleştirdim:
sudo apt-get install samba samba-common-bin # isletim sistemi bünyesinde nas isimli kullanicinin olusturulmasi adduser nas # samba bünyesinde nas isimli kullanicinin olusturulmasi sudo smbpasswd -a nas # nas share ayarlari chown -R nas:nas /database/nas # nas share konfigürasyonu nano /etc/samba/smb.conf [SmartHome] path = /database/nas writeable = yes guest ok = no #samba sunucusu restart /etc/init.d/samba restart
Bu işlemlerin ardından yerel ağa bağlı herhangi bir bilgisayardan samba sunucusuna şu şekilde bağlanmak mümkün:
Windows explorer içinde ağ (Netzwerk) bünyesinde sunucuları görmek ve onlara bağlantı gerçekleştirmek mümkün. Yukarıda yer alan resimde görüldügü gibi 192.168.1.10 ip adresine sahip pi zero NAS ismini taşıyor (hostname) ve bünyesinde SmartHome isimli bir samba share barındırıyor.
Yukarıda yer alan resimde görüldüğü gibi pi zero bünyesindeki samba share ile bağlantıyı kurduktan sonra burada herhangi bir dosya oluşturmak mümkün. Windows explorer üzerinden oluşturduğum test.txt isimli dosya samba sunucusu tarafından pi zeronun /database/nas isimli dizinine kopyalandı.
Bu şekilde de samba sunucusuna bağlanmak mümkün.
Windows altında samba share için bir sabit disk linki oluşturmak mümkün. Artık bundan böyle Z:\ altında pi zeronun sunduğu dosyalara erişebileceğim.
Aşağıdaki resimde pi zero ve nas sunucusunun bir powerbank ile çalışır hali görülmekte.
EOF (End Of Fun)
Özcan Acar
3,079 toplam, 1 bugün içinde gösterim
Raspberry Pi kategorisindeki diğer yazılar:
- 128 GB SD-Card İle Raspberry PI Kullanımı - January 5th, 2016
- Raspberry Pi İle 1920x1080 Ekran Çözünürlüğü - October 3rd, 2014